Saturday, April 11, 2009

Setelah 3 Tahun di Unisel,akhirnya....

akum semua...semalam merupakan hari terakhir aku practikal kat penjara penang tu...dan juga hr terakhir aku bergelar student unisel setelah hampir 3 tahun memerah otak...tapi pejalanan aku nak sampai ke tahap ni bukan semudah yang korang fikir...kira macam korang naik jalan lama tapi kena bayar tol macam naik highway...tak ker ssh nama nyer...huhuhuh....so aku nak citer laa skit 'road to become engineer shafeeq'....

perjalanan aku bermula bila aku masuk sekolah teknik tunku abdul rahman putra...tapi masa tu aku ambik cos mechanical....masa tu mcm best jer mechanical ni..tu yang mintak cos ni...tapi bila dah belajar mcm bosan lak...asyik main gan mesin jer...bosannn....tu yg result SPM teruk..huhuuhuhu main banyak....

so lepas SPM aku teruk...aku smbung study aku kat KYPM kota bharu..ambik pra-sains...pra-sains ni kira metrik juga tapi untuk masuk diploma..kalau metrik tu utk masuk degree....lepas 6 bulan kat KB..sepatut nyer terus masuk diploma tapi xder intake...so kena tunggu lagi 6 bulan....peh!!!lepak kat umah 6 bulan..pening kepala aku....

so after 6 bulan aku dapat masuk KYPM kuantan lak..cos Civil enginering...mula2 masuk kira tengah semangat nih...skor laa sem 1 tu..clear paper...masuk jer sem 2...mula laa nak tunjuk jaguh..huhuhu..dah start ader fail...sampai 1 masa tu hampir2 nak kena buang...pehh!!! Jaguh sungguh...hehehehehe...org buat diploma 3 tahun jer..aku bantai 4 tahun sbb banyak subjek kena repeat...sampai sem 7 pun still ader repeat....masuk last sem...sem 8...aku still ader 20 jam kredit...nak kena settelkn tanpa fail sbb max buat diploma 8 sem jer...kalau ader fail..kena buang n xdpat diploma...peh!!!! masa ni laa aku start study gila2...masa jawab exam tu mmg cuak gila laa...tapi masa keluar result tu lagi laa cuak...boleh member aku call kul 2 pagi cakap result dah keluar kat internet....peh!!! sampai pagi aku xboleh tido...gila babi cuak...bila aku check semua lepas lega gila...hahahaha..taubat dah xmau main2 lagi...hehehehe...

so after that tercampak laa aku kat unisel pulak....masa ni baru aku sedar xrugi rupanyer aku banyak repeat masa diploma dulu...sbb aku banyak repeat laa aku boleh dapat maximum pindah kredit...aku rasa bacth aku..aku sorang jer dpt maximum....dan disebbkn itu jugak aku sorang jer dr bacth aku yang buat practical sem ni...yang lain sem depan....tapi xkisah pun janji kitaorng still konvo sekali nnt....

so mcm mana????bukan senang nak jadi senang..n bukan susah nak jadi susah...semua atas diri kita sebenarnya....tu jer laa aku nak citer....tapi dalam banyak2 benda..pengalaman yang paling mahal untuk dibeli..(tu pun kalau ader jual kat uptown...heheehe)...semakin berliku hidup kita semakin banyak pengalaman berharga yang kita akan lalui...akum....renung2kn dan selamat beramal...

6 comments:

eyfagroove said...

ala...............
cik epa xdpt konvo hjg thn ni...xdpt kte nk konvo sme2...thn dpn dtg tgk ak konvo..bwk bunge beso2...huhu

skyrocketed said...

hmmm..... xda pon cita pasal maen badminton kat unisel... hahhaha

bear beary said...

bond..sadis sungguh perjalanan yg dikau tempuhi eh. tp xpe bond. setiap org, rezkinye berbeda. u tgk je i ni, masuk lg awal dr u, tp grad lg lambat. ini semua salah i sndiri.hehe. tp u have to believe..ada hikmahNYA.. n i still remember the moment when my fluid mechanics class got clash with other subject, u jugak yg bg semangat kat i kan..chewah. U r such a good friend la!!!

Bond De Great said...

* epa..hg laa kena bawah bunga besaq2 kat aku dulu...kalau hg bawah nnt aku bawak lak untuk hang...huhuhuhu...epa convo lambat pun xper..muda lagi..incik bond ni jer dah tua..kena laa grad awal2...hehehe

#tuan hussin lampoyan...bukan xnak citer...xder citer menarik pun...xder fight laa...hehehehe...

#bear...sadis membaca lagi sadis melalui nyer...yup..mmg ader hikmah smua nyer...just kita nampak atau tak jer...emm i pun still remember that moment...tu laa guna nya kawan...hehheehhhe

Anonymous said...

bond. i nk lagu selamat ulang tahun sayang.ada kn??send kt email i eh. i da jatuh cinta to tis lovely song.huhu. daisy_dakkolin@yahoo.com. plzzz abg bond yg kacak lg ganteng!!!

Bond De Great said...

hahahaha....itu laa tujuan aku letak lagu dalam blog aku untuk korang dengar....so kalau u nak dengar lagu tu selalu2 laa buka blog aku ni....heheheehehe...

*aku xsave lagu tu dlm PC aku laa...nnt laa aku send....