Sunday, November 16, 2008

Journey to Senai Desaru Expressway


akum kepada semua pembaca blog aku yang amat aku hargai......

akhir nya berakhir juga final site visit aku ker SENAI DESARU EXPRESSWAY........memang xrugi aku join site visit ni....banyak benda baru yang aku belajar masa site visit ni....bukan takat ilmu engineering....tapi juga ilmu kehidupan.....kat sini aku ingin coretan sedikit journey aku ker JB....mmg banyak kejadian n pengalaman sepanjang journey ni...

Bas kitaorang gerak dari Unisel tepat 12.30am...walaupun janji gerak kul 11pm...biasa laa janji melayu...mesti lewat skit.....sbab tu aku smpai kul 11.30pm..dah boleh agak dah....
maka 12.30am tu start our journey to JB....port geng aku mcm biasa laa...kat belakang sekali....baru hapening.....bila dalam bus aku dah tak boleh tido....aper lagi...ni laa masa nyer nak kacau orng tido....biar samer2 xleh tido...riuh gak bus tu kitaorng buat...ader sorang mamat ni boleh lak jadi cameraman xbertauliah....abis semua budak tido dia tangkap gambar....pelik btul hobi dia ni..macam gaya tido bdk2 ni dia tangkap..... mcm menarik gak ni....so aku tgu kalau ader post menarik baru aku tangkap gambar....

bus kitaorng berhenti kat R&R seremban....area jam 2am....aku dah nampak tempat menarik nak di tuju.....hhahahah....KFC.....(ayam goreng...gaya ipin yer)...dengan laju nyer aku bantai 2 ketul ayam...mcm xpenah makan lak rsa nyer.....pastu beli lak pau 2ketul...sedap3....kenyang...baru boleh tido....aku naik bus terus tido....sedar2 kitorng dah sampai R&R pagoh untuk mandi n sarapan...jam menunjukkn kul 5am....awal lagi ni....sambung tido dulu....hehehehe....kul 5.30 baru gerak g mandi...nak mandi pun kena beratur....mcm citer p ramlee laaaa pulak...mandi cowboy jer....pas sarapan kitaorang terus kn pejalanan ker JB.....masa ni laa yang paling dasyat skali.....AIR-COND bas boleh rosak lak....peh..panas nyer tuhan jer laa yang tahu....aku dah laa duk belakang sekali....depan xper laa pintu bas buka..xlaa panas sgt....so bila dah panas...idea gila pun sampai...kitaorng dengan selamber nyer buka pintu kecemasan....fuss...baru boleh bernafas skit....tapi still panas lagi...1 lagi kes berlaku kat sini...boleh lak member yg jaga pintu tido....so bila bas tu corner....terbuka laa pintu bus tu....sampi bas sebelah hon2 bus kitaorng...kan dah kantoi...hehehehehnasib xder yang terguling kluar....lagi 1 kes ni lg lawak...ader laa awek sorang ni boleh tido dlm panas2 tu...hahahaha...post tido yang aku nanti2 kan dah sampai....memang menarik post dia tido...aper lagi candid camera laa....memang lawa post dia buat...gaya penyanyi rock tu....dgn peluh mengalir di pipi....rambut tutup mata....peh...sebiji mcm minah rock....so jangan lupa dpatkn album trbaru dengan single hit "oksigen dimana kamu"..lagu lain..."panasnyer hanya tuhan jer yang tahu"...jangan marah yer..sajer suker2 gurau gan u...ehehheeh.....(tengah pikir nak post ker tak gambar u ni)....

bagai dalm oven tu kitarang smpai site around kul 11am...sampi site kitaorng di beri taklimat oleh mr fauzi n mr ridzuan....memang menarik bridge ni...bila siap nnt...bridge ni akan di iktiraf sebagai "LONGEST SINGLE CABLE STAYED BRIDGE IN THE WORLD"...sebagai bakal civil engineer bangga betul aku dengar....tambah2 benda ni belaku d malaysia...harga jambatan ni RM 400 juta...ok...kul 12.30 kitaorng di bawa ker site...ni yang menarik...utk melihat lebih dekat...kami dibawa naik bot@tongkang...lebih kurang 2 jam kita orng melawat site tu...memang menarik...banyak teknology baru aku tgk..ader teknology tu xterlintas lagsung dlm kepala otak aku sblum ni....sepanjang site visit tu..yg jadi tour guide group kita orng adalah 2 org X-student unisel yang buat practikal kat situ...n sekarang keje sbgai engineer kat situ....menurut en ridzuan,10 student buat LI kat situ...tp 3 org jer yg dpt keje terus kat situ...2 nyer student unisel...so sekarang baru aku setuju motto unisel "Meeting industry needs"......hehheehehe
so around kul 2.30pm kami abis visit the site...memang aku enjoy site visit kali ni....the best site visit walaupun letih sgt....

kul 4.30 bus datang....wahh...air-cond dah repair.....sejuk skit...mula2 nak pusing2 JB dulu baru balik...tapi memandangkan semua dah letih sgt...so kitaorng trus blik laaa....semua budak tido termasuk laa aku...dah letih sgt.......kalau ader "nos" tu buat2 xdengar jer laa....

bas kami berhenti kat restoron jejantas ayer keroh around kul 9.30pm....nyenyak btul aku tido..smpai xsedar lagsung....tahu2 jer dah sampai ayer keruh....kali ni makan KFC lgi......ramai2 makan KFC....lepas makan tu kita orng singgah laa kedai cenderahati kat situ.....aku tgk budak2 sibuk duk main gasing....mcm mat salleh yg xpenah tengok gasing jer.....ader yang try smpai 10 kali still xpusing2 lagi...buat malu jer jd rakyat mlaysia.....member aku sorang ni beli selipar trompah...smpai RM 18....aper punya turr laa....kalau aku mintak kurang... RM 10 pn boleh dapat laaa.....yang member aku sorang lagi beli benda magnet aper tah...harga dalam 6.50 satu...dia bagi offer 3-RM 10...so dia pun beli laaa....tapi bila dah sekerat jalan..dia check balik duit dia...dia kata kedai tu bagi salah....boleh dgn selamber nyer dia ckap barang tadi tu bukan 3-RM 1 ker.....adusss....biar betul minah ni...ader lagi ker org jual 3-RM1 ker....nasib xpatah balik kat kedai tu..kalau x buat malu jer...sepanjang jalan laa minah ni kena bahan....nasib2...kes penyanyi rock xabis lagi dah buat kes baru.....mmg hari u laa....sblum naik bus pun ader kes lagi..."pasangan bahgia" gaduh lak....aper sbb aku xtau lak...tapi bila dlm bus diam jer monyok jer aku tgk...buat lawak pun xgelak...biasa laa..merajuk mintak d pujuk laa tu...heheheehe...sepanjang jalan nak blik unisel aku dah xleh nak tido.....so kitaorg sembang sakan kat belakang tu...mcm2 topik laa kluar...dari 3 seinggit sampai laa duit hantaran...nak cari 'mak' baru utk 'bapak' pun ader...mcm2...

dlm kul 12.30 am kita orng smpai unisel...smua dah pakat2 balik..dah penat sgt laa tu....aku pun balik jer trus tido....itu laa antara kisah2 yg menarik terjadi masa journey to JB aku kali ni...kat bawah ni ader laa gambar2 skit masa aku kat sana...
so jumpa lagi dlam post yang akan datang....akum...


6 comments:

n a d i a said...

besh nya abg shafeeq...tp spjg perjln nk ke site tu mcm2 hal kn? btul3....(gaya ipin la)

*besh x dating smlm..huhu

Bond De Great said...

mmg macam2 hal...dah boleh lawan rombongan cik kiah ke bukit jalil dah tu....tapi pengalaman tu kan berharga.....jauh pejalanan bertambah pengalaman....

*rahsia laa nad....mana boleh semua nak citer...huhuhuhuhuhu

ili_ahaks said...

It was such a great experience i guess.. Hehehe.. asal berenti jer mkn kfc.. APer da b ni.. mkn la makanan lain plak.. ipin btul la... n one more thg, kat johor mmg mcm 2, penuh dgn benda yg sgt2 la COOL.. Heheehe.. bangganyer jd anak jati Johor. Huhuhuhu...

* Pasal hal dating ni, biar org yg pakar ni yg jwb... BEST SGT... Hehehe

Sir Hanif Abd Nasir said...

nsaib la syafeeq dah balik, klau x sure seseorg akn mroyan xdpt nk g dating.. hahaha.. best merempit mlm2?

Bond De Great said...

nak buat mcm mana ayg...dah memang b suker makan KFC @ ayam goreng.....mcm adik b laa si upin n ipin tu....mmg kat johor smua benda n orng nyer COOL2...walaupun ke putrajaya n bestari jaya...tetap COOL....hehehehehe

*BEST SGT sampai kantoi laa..huhuuuhhu..
*mesti laa best merempit mlm2 kn ayg...anip jeles laa tu....huhuhuhu

Sir Hanif Abd Nasir said...

wei sahabat.. xkan tukar skin je kot?? update la skali.. bz ke??